You are here
Home > Google Ads > Google Ads Reklam Performansını Optimize Edip Artırmak

Google Ads Reklam Performansını Optimize Edip Artırmak

Doğru hedef kitleye ulaşmak için Arama Terimleri raporunu kullanma

Reklamlarınızın halihazırda ne kadar satış sağladığını gördüğünüzde performansı artırmak için tekliflerinizde güvenle değişiklik yapabilirsiniz. Bunu, hesabınızda raporlanan dönüşüm verilerini anlayarak ve bu verileri kullanıp bilinçli teklif kararları alarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bu makalede, reklamlarınızın performansını optimize edip artırmak için önemli stratejilerden nasıl yararlanacağınızı öğreneceksiniz.

Dönüşüm oranınızı iyileştirin

Dönüşüm sayınızı ölçmeye başladıktan sonra dönüşüm oranınızı artırmaya odaklanabilirsiniz. Reklamlarınızdan iyi miktarda trafik alıyor fakat yeterince dönüşüm elde etmiyorsanız dönüşüm oranınızı artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Daha iyi dönüşüm oranları için spesifik anahtar kelimeler kullanma

Spesifik anahtar kelimelerin dönüşüm oranı çoğu zaman genel anahtar kelimelerinkinden daha iyidir. Örneğin, aşağıdaki anahtar kelimeleri inceleyelim. Sizce hangisi daha yüksek dönüşüm oranı sağlar?

  • Acme
  • Acme yazıcılar
  • Acme 710c

Genel olarak, “Acme 710c” gibi daha spesifik anahtar kelimeler “Acme” gibi genel anahtar kelimelere göre daha iyi bir dönüşüm oranı sağlama eğilimindedir. Bunun nedeni, spesifik modelleri veya ürün numaralarını arayan kullanıcıların, genellikle ürünü daha önce araştırmış olması ve artık satın almak istemesidir.

Ancak daha spesifik anahtar kelimeler kullandığınızda daha düşük gösterim elde edebileceğinizi unutmayın. Anahtar kelimelerinizin çok spesifik olması durumunda, spesifik kelimeleri arayan kullanıcı sayısı daha az olabilir.

Buradaki püf noktası, kullanıcıların aradıklarıyla eşleşecek kadar genel olmakla, dönüşüm sağlayacak kadar spesifik olmak arasında doğru dengeyi bulmaktır.

Doğru hedef kitleye ulaşmak için Arama Terimleri raporunu kullanma

Google Ads, her bir anahtar kelimenizin nasıl performans sergilediğinin yanı sıra, müşterilerinizin reklamınız gösterildiği sırada tam olarak hangi kelimeleri aradığını da görmenizi sağlar. Bu terimlerin listesini Arama Terimleri raporunda görebilirsiniz. Bu raporu inceledikten sonra, bazı anahtar kelimeleri anahtar kelime listenize eklemeye veya bazılarını listenin dışında tutmaya karar verebilirsiniz. Bu işlem, reklamınızı görebilecek hedef kitleyi genişleterek veya daraltarak doğru müşterilere ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Örneğin, Minmo Gaming Inc., uygulama içi satın alma yöntemiyle video oyunlarından avatar figürleri satmaktadır. Anıl, reklamlarının “video oyun figürleri” araması yapan kişilere gösterildiğini öğrenir. Bu durumda Anıl, “video oyunu figürleri”ni spesifik bir anahtar kelime olarak ekleyip reklamlarının bu aramada gösterilme olasılığını artırmayı düşünebilir.

Bu raporu görüntülemek için Anahtar Kelimeler > ARAMA TERİMLERİ menüsü > Arama terimleri öğesine gidin.

Doğru hedef kitleye ulaşmak için Arama Terimleri raporunu kullanma

Negatif anahtar kelimeler kullanarak hedef kitle trafiğini daha hassas hale getirme

Negatif anahtar kelimelerden yararlanırsanız kullanıcılar bu kelimeleri aradığında reklamınız gösterilmez. Bu özellik, reklamınızı yalnızca internette gezinen ve henüz ürün satın almaya hazır olmayan kullanıcılara gösterilmeyecek şekilde sınırlandırmak istediğinizde kullanışlıdır.

Minmo Gaming örneğinde Anıl, Arama terimleri raporuna baktıktan sonra reklamlarının “video oyunu dergisi” araması yapıldığında görüntülendiğini fark eder. Ancak dergi arayan kullanıcılar muhtemelen şu anda video oyunlarından avatar figürleri satın almak istemiyordur. Bu durumda Anıl, reklamlarının “dergi” aramasında görüntülenmemesi için “dergi” kelimesini negatif anahtar kelime olarak eklemeyi düşünebilir.

Bazı reklamverenler, “ücretsiz” kelimesini de negatif anahtar kelime olarak ekliyor. Siteniz ücretsiz ürünler veya deneme ürünleri sunmuyorsa, yalnızca ücretsiz ürün arayan daha az sayıda kullanıcının gelmesi için bu kelimeyi bir negatif anahtar kelime olarak eklemeyi düşünebilirsiniz.

Reklamınıza fiyatları ekleyerek potansiyel müşterilerin dikkatini çekme

Daha alakalı trafik almanın bir başka yolu da reklam metninize fiyatları eklemektir. Ürününüzün fiyatını gördüğü halde reklamınızı tıklayan müşterilerin, ürünü bu fiyattan satın alma olasılığının bulunduğunu anlarsınız. Müşteri fiyatı beğenmezse reklamınıza tıklamaz ve sizi tıklamanın maliyetinden kurtarmış olur.

Deneme amaçlı olarak fiyatları reklam metninize ekleyebilir ve bunun daha yüksek dönüşüm oranı sağlayıp sağlamadığını görebilirsiniz. Bu yöntem, özellikle fiyatlarınız rakiplerinizinkinden daha düşük olduğunda etkili olabilir.

Bunun işinize yarayıp yaramayacağını görmek için yeni bir reklam oluşturup reklamlarınızı dönüşümlü olarak yayınlayarak bir deneme yapabilirsiniz. Reklam rotasyonunu kullanarak reklamın fiyat bilgisi eklediğiniz ve eklemediğiniz durumlarda tıklama oranlarını ve dönüşüm oranlarını karşılaştırabilirsiniz.

Ayrıca kampanya için Taslaklar ve Denemeler ayarlayarak yeni değişiklikler önerip bunları test edebilirsiniz.

Teklifinizi hassaslaştırın

Teklif ayarlamaları, tıklamaların veya gösterimlerin sizin için ne zaman daha değerli olduğunu belirlemenizi sağlar. Örneğin, internet üzerinden satış yapan bir giyim mağazanız olduğunu ve biri müşterinin alışveriş sepetine ürün eklemesi, diğeri de internet üzerinden satışlar olmak üzere iki dönüşüm işlemi ayarladığınızı düşünün.

Satış dönüşüm işlemi teklifinizi optimize etmek ve bu dönüşümleri Dönüşümler sütununuzda takip etmek istiyorsunuz. Alışveriş sepeti işlemi için teklif vermek istemiyorsunuz ve bu verileri ana Dönüşümler sütununda görmeniz gerekmiyor.

Satış dönüşüm işleminiz için Dönüşümler’e Dahil Et ayarını kontrol ederek ve alışveriş sepeti dönüşüm işlemi için bu ayarın seçimini kaldırarak, hangi dönüşümlere göre optimizasyon yapacağınızı seçebilirsiniz. Artık otomatik teklif stratejiniz yalnızca satış dönüşümlerini optimize eder ve Dönüşümler sütunu yalnızca satış dönüşümlerini gösterir. Ancak alışveriş sepeti işlemi verileri, Tüm Dönüşümler sütununa dahil edilmeye devam eder.

Akıllı Teklif ile Optimizasyon

Teklifleri manuel olarak da belirleyebilirsiniz ancak otomatik teklif, performans hedeflerinize ulaşmak için teklif belirlemek amacıyla yorucu ve tahmin gerektiren işlemler yapma gereksinimini ortadan kaldırır. Altı adet otomatik teklif stratejisi türü mevcuttur.

Akıllı Teklif, her açık artırmada dönüşüm veya dönüşüm değerini optimize etmek için makine öğrenimini kullanan bir otomatik teklif stratejisi alt kümesidir. Bu özellik, “açık artırma anında teklif” olarak da bilinir. Akıllı Teklifin avantajlarıyla ilgili daha fazla bilgi için bu bağlantıyı inceleyin.

Akıllı Teklif stratejilerini en otomatik olandan daha az otomatik olana doğru (başka bir deyişle en az kontrolden en çok kontrole doğru) sıralayalım: Hedef EBM, Hedef ROAS, Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma ve Geliştirilmiş TBM (GTBM). Akıllı Teklif kullanmayan diğer otomatik teklif stratejileri arasında Tıklama Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma ve Hedef Gösterim Payı yer alır.

Bu bölümde, Akıllı Teklif stratejilerini kullanarak nasıl zamandan tasarruf edeceğinizi ve yatırım getirinizi artıracağınızı öğreneceksiniz.

Hedef EBM Teklifi

Nedir?

Hedef EBM teklifi, belirlediğiniz hedef edinme başına maliyetle (EBM) olabildiğince çok dönüşüm elde etmenizi sağlamaya yardımcı olacak şekilde tekliflerinizi ayarlayan bir Google Ads Akıllı Teklif stratejisidir. Teklifleri otomatik olarak optimize etmek amacıyla gelişmiş makine öğreniminden yararlanan bu strateji, teklifleri her açık artırma için uyarlayan açık artırma anında teklif verme özelliklerine sahiptir. Hedef EBM, tek bir kampanyada standart bir strateji olarak veya birden çok kampanyada portföy stratejisi olarak kullanılabilir.

İşleyiş Şekli

Kampanyanızla ilgili geçmiş bilgileri kullanan ve açık artırma sırasında mevcut içeriğe dayalı sinyalleri değerlendiren Hedef EBM (edinme başına maliyet) Teklifi, gösterilmeye uygun olduğu her durumda reklamınız için otomatik olarak en uygun TBM (tıklama başına maliyet) teklifini bulur. Google Ads, bu stratejiyi kullanan tüm kampanyalarda hedefinize eşit bir ortalama EBM elde edecek şekilde teklif belirler.

Bazı dönüşümlerin maliyeti hedefinizden daha yüksek, bazıları ise daha düşük olabilir. Ancak Google Ads genel olarak dönüşüm başına maliyetinizi, belirlediğiniz hedef EBM’ye eşit tutmaya çalışır. EBM’deki bu değişikliklerin nedeni, gerçek EBM’nizin Google’ın kontrolü dışındaki faktörlere (ör. web sitenizde veya reklamlarda yapılan değişiklikler ya da reklam açık artırmalarında rekabetin artış göstermesi) bağlı olmasıdır. Ayrıca gerçek dönüşüm oranınız, öngörülen dönüşüm oranından düşük veya yüksek olabilir.

Örneğin 10 TL’lik bir hedef EBM belirlerseniz Google Ads, ortalama 10 TL karşılığında olabildiğince çok dönüşüm elde etmeniz için TBM tekliflerinizi otomatik olarak ayarlar. Bu strateji, her reklam açık artırmasında performansınızı iyileştirmek için gerçek zamanlı sinyaller (ör. cihaz, tarayıcı, konum, günün saati, yeniden pazarlama listesi vb.) kullanarak teklifleri ayarlar.

Hedef ROAS Teklifi

Nedir?

Hedef ROAS, reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS) hedefini temel alarak teklif vermenizi sağlar. Bu Google Ads Akıllı Teklif stratejisi, ayarladığınız hedef ROAS ile daha fazla dönüşüm değeri veya gelir elde etmenize yardımcı olur. Teklifleriniz, açık artırma anında otomatik olarak optimize edilir. Aynı zamanda her açık artırmada teklifleri uyarlama şansınız vardır. Hedef ROAS, tek bir kampanya için standart bir strateji olarak veya birden fazla kampanya için portföy stratejisi olarak kullanılabilir.

İşleyiş Şekli

Google Ads, dönüşüm izlemeyle raporlanan dönüşüm değerlerinizi kullanarak gelecekteki dönüşümleri ve ilişkilendirilen değerleri tahmin eder. Sonrasında, hedefinize eşit ortalama ROAS elde etmeye çalışırken dönüşüm değerinizi en üst düzeye çıkarmak için maksimum TBM (maks. TBM) tekliflerini belirler.

Bazı dönüşümler daha yüksek ROAS elde etmenizi sağlarken, bazıları daha düşük ROAS ile sonuçlanabilir. Ancak Google Ads genellikle maliyet başına dönüşüm değerini belirlediğiniz hedef ROAS’ye eşit tutmaya çalışır. Örneğin hedef ROAS’yi %500 olarak belirlerseniz, Google Ads bu hedef ROAS’ye ulaşırken teklifleri otomatik olarak ayarlayarak dönüşüm değerini en üst düzeye çıkarmaya çalışır. Bu strateji, reklam açık artırmasındaki performansınızı iyileştirmek için teklifleri ayarlarken gerçek zamanlı sinyalleri (ör. cihaz, tarayıcı, konum, günün saati vb.) kullanır. Ayrıca, kullanıcıların yeniden pazarlama listelerinizden herhangi birinde olup olmadığına göre teklifleri otomatik olarak ayarlar.

Paylaşılan kitaplıkta yeni bir teklif stratejisi oluşturduktan ve bu stratejiyi hangi kampanyalara uygulayacağınızı seçtikten sonra, Google Ads size bir hedef ROAS değeri önerir. Bu öneri, son birkaç haftaya ait gerçek ROAS’ye göre hesaplanır. Bir reklam tıklamasının ardından, tamamlanması bir günden fazla sürebilecek dönüşümleri hesaplamak için son birkaç günlük performansı hariç tutarız. Önerilen hedef ROAS değerini kullanabilir veya kendiniz bir değer belirleyebilirsiniz.

Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma Teklifi

Nedir?

Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma Teklifi, bütçenizi harcarken kampanyanız için en fazla dönüşümü elde etmenize yardımcı olmak amacıyla teklifleri otomatik olarak ayarlar. Teklif optimizasyonunu otomatikleştirmek için gelişmiş makine öğrenimi kullanan bu strateji, teklifleri her açık artırma için uyarlamak üzere açık artırma anında teklif verme gücüne sahiptir.

İşleyiş Şekli

Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma Teklifi, kampanyanızla ilgili geçmişe dönük bilgileri kullanarak ve açık artırma sırasında var olan içeriğe dayalı sinyalleri değerlendirerek, gösterime uygun olduğu her durumda reklamınız için otomatik olarak optimum bir teklif bulur. Google Ads, bütçenizi harcarken kampanyanız için en fazla dönüşüm sayısını elde etmenize yardımcı olmak amacıyla bu teklifleri ayarlar.

Geliştirilmiş TBM (GTBM)

Nedir?

Geliştirilmiş TBM (GTBM) verdiğiniz manuel tekliflerden daha fazla dönüşüm elde etmenizi sağlar. Bu yöntem, web sitenizde satış veya dönüşümle sonuçlanma olasılığı bulunan tıklamalar için manuel teklifleri otomatik olarak ayarlar. Hedef dönüşüm başına maliyetinize göre teklifleri otomatik olarak belirleyen hedef EBM’nin aksine maks. EBM teklifleriniz, dönüşümlere göre optimize edildiğinde GTBM’yi sınırlar.

GTBM, Arama Ağı ve Görüntülü Reklam Ağı kampanyalarında dönüşüm başına maliyetinizi, verdiğiniz manuel tekliflerdeki maliyetle aynı düzeyde tutmaya çalışırken daha fazla dönüşüm elde etmenize yardımcı olur. GTBM, Alışveriş kampanyalarında ise toplam harcama miktarınızı sabit tutmaya çalışırken daha fazla dönüşüm elde etmenizi sağlar.

İşleyiş Şekli

GTBM özelliği, dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olan reklam açık artırmalarını arar ve maks. TBM teklifinizi bu tıklamalar için daha iyi rekabet edecek şekilde yükseltir (düzenlediğiniz teklif ayarlamaları uygulandıktan sonra). Tıklamanın dönüşüm gerçekleştirmesi düşük bir ihtimalse Google Ads, teklif GTBM’nizi düşürür. GTBM, ortalama TBM’nizi, ayarladığınız maks. TBM’nin altında (teklif ayarlamaları dahil) tutmaya çalışsa da kısa sürede maks. TBM’nizi aşabilir.

GTBM’nin demografi, tarayıcı, konum ve günün saati gibi çeşitli açık artırma zamanı sinyallerini kullanarak teklifleri kullanıcının bağlamına göre düzenleyen bir Akıllı Teklif türü olduğunu unutmayın. Ancak Hedef EBM ve Hedef ROAS gibi diğer Akıllı Teklif stratejileri aynı işlemi daha geniş bir kapsamda gerçekleştirir.

Dijital Marketing
Dijital pazarlama alanında içerikler ve bilgiler paylaşan yazar.
https://www.googleadwordsreklami.com/

Bir cevap yazın

Top