You are here
Home > Pazarlama > Optimizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Otomasyon Neden Önemlidir?

Optimizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Otomasyon Neden Önemlidir?

Optimizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Otomasyon Neden Önemlidir?

Optimizasyon, bir kaynağın en iyi veya en verimli şekilde kullanılmasını sağlama sürecidir. Optimizasyonun pazarlama ve medya sektöründeki anlamı, medya kanalları karmasının daha iyi performans göstermesi için medya stratejisinde değişiklik yapmaktır. Böylece, daha fazla satış yapılabilir, kârlılık artırılabilir, yeni müşteriler edinilebilir ve marka algısı güçlendirilebilir.

İki optimizasyon türü

Medya karması optimizasyonu

Bu uygulama kapsamında, medya yatırımlarınızı farklı medya kanallarına kaydırmanız gerekir. Yani, genel medya performansınızı artırmak için bütçenizi düşük performans gösteren kanallardan yüksek performans gösteren kanallara aktarmalısınız. Örneğin, video reklamlar görüntülü reklamlara kıyasla daha yüksek YG sağlıyorsa görüntülü reklam bütçesinin bir kısmı video reklam bütçesine aktarılabilir.

Kanal optimizasyonu

Bu işlem, işletmenin en iyi sonuçları elde edebilmesi için reklamların belirli bir kanalda sunulma şeklini değiştirir. Kanal optimizasyonunun üç türü vardır:

  • Teklif: Açık artırma sırasındaki güçlü sinyallere göre tekliflerinizi ayarlayarak daha fazla müşteri edinin.
  • Reklam öğesi: Doğru mesajı, doğru kullanıcıya doğru zamanda ulaştırmak için reklam öğelerinizi özelleştirin.
  • Hedefleme: Dinamik kitle hedefleme özelliğiyle işletmenize en çok ilgi gösteren kullanıcılara ulaşın.

Örneğin, Arama Ağı kampanyalarınızı online satışları artırmada daha etkili hale getirmek için anahtar kelimeleri, teklifleri veya reklam öğelerini değiştirebilirsiniz.

Mümkün olan her şeyi otomatikleştirin

Optimizasyon söz konusu olduğunda, günümüzde özellikle kanal optimizasyonu alanında birçok süreç otomatikleştirilebilir.

Otomasyonun doğru yapılması neden önemlidir?

Dijital ortam, mobilin daha yaygın olduğu ve daima ağa bağlı bir dünyada hızla gelişiyor. En iyi pazarlamacılar, başarıya ulaşmak için veri odaklı ölçümlere odaklanarak müşterilere dair analizler elde ediyor ve onları harekete geçirmeyi başarıyor. İşletmeler, gelişmiş ölçüm teknolojileri sayesinde Google’ın makine öğrenimi modellerinden yararlanabilir. Aynı zamanda, pazarlama faaliyetlerini, rekabet avantajı için gereken hız, ölçek ve hassasiyetle otomatikleştirebilir.

Benzersiz doğrulukta ve sıklıkta optimizasyon sağlayan otomasyon, Google genelinde en iyi uygulamalar arasına girdi. İster etkileşimi, ister satışları veya yatırım getirisini artırmayı amaçlıyor olun; makine öğrenimiyle güçlendirilen çözümlerimiz, pazarlama hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Pazarlama uzmanları, manuel optimizasyondan tam otomasyona geçiş sayesinde ölçeklerini genişletip stratejik iş girişimlerine odaklanabilir.

Otomasyonda başarıya ulaşmak isteyen kuruluşların, veri yığınlarını parçalara ayırması ve veri kalitesinden emin olması gerekir. Otomasyon için makine öğrenimi modelleri eğitilirken verilerinizin miktarı ve kalitesi önemlidir. Otomasyon stratejinizi güçlendirmek için pazarlama, satış ve CRM’yi bir araya getirerek en zengin veri kümesine sahip olun.

Otomasyon, dünya çapında şirketlerin büyümesini sağlayan önemli bir unsurdur. Otomasyon çözümlerimiz, işletmeler için büyük ölçekte en iyi etkinin sağlanması amacıyla ilişkilendirme ve kitlelere yönelik en iyi uygulamalarımızla uyum halinde çalışır. Gelişmiş uygulamalarda; kampanyaları tümüyle yönetmek, kârı ve müşteri yaşam boyu değerini artırmak için optimizasyon yapmak ve dünya çapında faaliyet göstermek amacıyla otomasyon kullanılır.

Günümüzde otomasyon ne anlama geliyor?

Günümüzde otomasyon ne anlama geliyor
Otomasyon deyince çoğu insanın aklına montaj hattı gelir. Ancak bu imgenin modası çoktan geçmiştir. Günümüzde otomasyon genellikle verilere dayalı akıllı kararlar vermek için yürütülen, görünmez süreçlere denir.

Eskiden otomasyon, insanların yaptığı manuel işleri makinelere öğretmekten ibaretti. Günümüzde otomasyon, işletmenin elde etmek istediği sonuca ulaşmak ve süreci etkilemek amacıyla makine öğrenimi modellerinin eğitilmesi anlamına geliyor.

Doğrudan hangi pazarlama kampanyalarına yatırım yapmanız gerektiğini belirleyen bir robot görmeseniz de modern pazarlama araçları kampanya performansı hakkındaki gerçek zamanlı verilerden ve kitle sinyallerinden yararlanacak şekilde otomatikleştirilmiştir. Bu sayede gerçek zamanlı olarak doğru kitleye doğru mesajı sunabiliyor, işletme açısından en iyi etkiyi sağlayabiliyoruz.

Otomasyon neden önemlidir?

Geçtiğimiz birkaç on yıl içinde şirketler, verinin gücü ve sunduğu avantajlar hakkında birçok şey öğrendi. Günümüzde kârını artırmak isteyen şirketlerin rekabet avantajı, verilerden yola çıkarak hızlıca harekete geçme becerilerine bağlı.

Manuel yerine otomatik süreçlere geçen işletmeler, gerçek zamanlı olarak müşterilerle ilgili analizlere göre hareket edip daha iyi sonuçlar elde edebiliyor.

Medya öğelerinde aşağıdakiler gibi çeşitli türlerde ve seviyelerde otomasyon yapılabilir:

  • Reklam öğeleri
  • Envanter (ürün feed’leri)
  • Teklif verme
  • Hedefleme
  • Yerleşimler
  • Ölçüm ve ilişkilendirme (otomatik teklif için otomatik ölçüm gerekir)
  • Raporlama (Analytics’teki gösterge tabloları ve akıllı raporlar)

Otomasyonda başarı etmenleri

  • Verilerin kalitesi ve miktarı (kullanıcı sinyalleri, kitle, yeniden pazarlama verileri, müşteri yaşam boyu değeri hesaplamalarıyla CRM entegrasyonu)
  • Sisteme verilen talimatlar (kurallar veya varsayımlar yerine veriye dayalı modellerle talimat verilmesi önerilir)
  • Test ve kalibrasyon
  • Medyanızı kontrol etmek yerine araçlarınızı eğitme/yönetmeye doğru geçiş

Otomasyondan yararlanmaya başlamak için dört kolay yöntem

Vakit kaybetmeyin. Aşağıdakilerden birini hemen deneyin!

  1. Otomatik teklif
  2. Veriye dayalı ilişkilendirme
  3. Reklam rotasyonu
  4. Gösterge tabloları

Bir cevap yazın

Top